Conikuvat
B2

Kunniavieraat Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen

Marja Lappalainen ja Jarkko Vehniäinen. Kuva: Tero Takalo-Eskola

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Jarkko Vehniäinen (s. 1973) ja Marja Lappalainen (s. 1980) ovat jyväskyläläinen sarjakuvantekijäpari. He tekevät yhdessä päivittäin ilmestyvää Kamala Luonto -sarjakuvaa. Lappalainen ideoi, käsikirjoitus tapahtuu tiimityönä ja piirrosjälki on Vehniäisen. Pariskunta tekee yhdessä myös mainoskuvituksia sekä -sarjakuvia.

Jarkko Vehniäisen vuonna 2002 luoma Kamala Luonto -sarjakuva on tuttu metsäneläimistä, jotka analysoivat maailmaa ja pohtivat elämän monimutkaisia kiemuroita mustanpuhuvan huumorin kautta. Marja Lappalainen liittyi mukaan vuonna 2016. Yhteistyön myötä sarjan aihepiirit ovat laajentuneet, eläinten persoonat ovat kehittyneet ja sarja on saanut lisää hahmoja.

Lappalainen ja Vehniäinen jakavat yhteisen työn lisäksi muun muassa innostuksen vanhoihin scifi-elokuviin sekä tietysti sarjakuviin. Molempien sarjakuvaharrastus on alkanut jo lapsena ja kummankin suosikkisarjakuva on Asterix. Molemmat ovat piirtäneet lapsuudesta asti. Vehniäinen on piirtänyt työkseen koko ikänsä, Lappalainen päätyi luovalle alalle vasta muiden ammattien kautta.

Kamala Luonto on tuttu esimerkiksi Helsingin Sanomien, Aamulehden sekä Hämeen Sanomien sivuilta. Sarjakuvaa julkaistaan myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Lisäksi Vehniäisen piirrosjälkeä on ollut mahdollista nähdä muun muassa Suosikissa julkimosarjakuvien muodossa.


Kunniavieras Miguel Francisco, Espanja

miguel_francisco

Miguel Francisco (s. 1968 Barcelonassa Espanjassa) on työskennellyt sarjakuvien, animaation, mainosten ja tietokonepelien parissa 1980-luvun puolivälistä saakka. Hän aloitti uransa julkaisemalla sarjakuvia eri kustantajien lastenlehdissä. Myöhemmin hän työskenteli myös aikuisille suunnatuille underground-lehdille. Kyllästyttyään sarjakuviin 1990-luvun lopulla hän siirtyi tekemään töitä suurille mainostoimistoille, ja kehitteli tv-mainoksia ja kuvituksia eri brändeille.

Hänellä on vuosien kokemus myös animaatioteollisuudesta ja työstä hahmosuunnittelijana ja storyboard-taiteilijana studioilla Barcelonassa ja Kööpenhaminassa. Animaatiotuotannon kriisi 2000-luvun alussa taas johti työhön Hollantiin PS-pelin ulkoasusuunnittelijana. Sen jälkeen hän on työskennellyt hahmosuunnittelijana peliyhtiöille kuten Rovio ja Seriously, tehnyt animaatioiden storyboardeja ja palannut taas sarjakuvienkin pariin. Sarjakuvaromaani "De Espaces Vides" ilmestyi Ranskassa (Delcourt, 2017) ja Espanjassa nimellä "Espacios en blanco" (Astiberri, 2017). "Tyhjät tilat" perustuu Franciscon perheen muistoihin Espanjan sisällissodan ajasta ja sen jälkeen.

Francisco jatkaa hahmosuunnittelijan töitä animaatio- ja peliteollisuudessa, kuvakäsikirjoitusten tekemistä animaatioihin sekä uuden sarjakuvakirjan valmistelua Ranskaan. Marion Achardin kirjoittama "Chronique d'un spectacle vivant" ilmestyy Delcourtin kustantamana. Suunnitelmissa on myös kirja seksiturismista ja pedofiliasta, jossa on tarkoitus sekoittaa sarjakuvaa, journalismia, matkakertomuksia ja haastatteluja. Mutta se on vielä tulevaisuutta.

Portfolio