B2
Conikuvat

Kunniavieraat Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen

Marja Lappalainen ja Jarkko Vehniäinen. Kuva: Tero Takalo-Eskola

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Jarkko Vehniäinen (s. 1973) ja Marja Lappalainen (s. 1980) ovat jyväskyläläinen sarjakuvantekijäpari. He tekevät yhdessä päivittäin ilmestyvää Kamala Luonto -sarjakuvaa. Lappalainen ideoi, käsikirjoitus tapahtuu tiimityönä ja piirrosjälki on Vehniäisen. Pariskunta tekee yhdessä myös mainoskuvituksia sekä -sarjakuvia.

Jarkko Vehniäisen vuonna 2002 luoma Kamala Luonto -sarjakuva on tuttu metsäneläimistä, jotka analysoivat maailmaa ja pohtivat elämän monimutkaisia kiemuroita mustanpuhuvan huumorin kautta. Marja Lappalainen liittyi mukaan vuonna 2016. Yhteistyön myötä sarjan aihepiirit ovat laajentuneet, eläinten persoonat ovat kehittyneet ja sarja on saanut lisää hahmoja.

Lappalainen ja Vehniäinen jakavat yhteisen työn lisäksi muun muassa innostuksen vanhoihin scifi-elokuviin sekä tietysti sarjakuviin. Molempien sarjakuvaharrastus on alkanut jo lapsena ja kummankin suosikkisarjakuva on Asterix. Molemmat ovat piirtäneet lapsuudesta asti. Vehniäinen on piirtänyt työkseen koko ikänsä, Lappalainen päätyi luovalle alalle vasta muiden ammattien kautta.

Kamala Luonto on tuttu esimerkiksi Helsingin Sanomien, Aamulehden sekä Hämeen Sanomien sivuilta. Sarjakuvaa julkaistaan myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Lisäksi Vehniäisen piirrosjälkeä on ollut mahdollista nähdä muun muassa Suosikissa julkimosarjakuvien muodossa.